Dat moet je zelf ervaren!

Over Boerke verschuren

Een uniek oud bruin café met een groot terras en meerdere zalen in het hart van de wijk Het Ginneken. 

BOERKE VERSCHUREN,DAT MOET JE ZELF ERVAREN!

BOERKE VROEGER & NU

 

Het pand op de Ginnekenmarkt in Breda bestaat al zo’n 400 jaar en kan bogen op een roemrijk verleden. Omstreeks 1660 werd het pand verbouwd en in twee delen gesplitst. Het hoekpand werd na 1670 gebruikt als herberg of uitspanning zoals dat in vorige eeuwen werd genoemd.

De boeren kwamen er met hun paard en wagen en de eiervrouwtjes met hun korven vol eieren. Maar ook de mensen uit het dorp waren er vaak te vinden. Gewoon voor de gezelligheid, het drinken van een glas bier of om het laatste nieuws te horen.

HET WEEGHUISJE EN DE VRACHTWAGEN

“Cafe de Vrachtwagen” was en is nu onder de naam Boerke Verschuren een echt volkscafe voor alle rangen en standen. Zoals een bruin café ooit bedoeld is. Naast het café stond tot ver in de twintigste eeuw ook een weegbrug in een klein huisje, ‘het weeghuisje’. De boeren kwamen met hun volle karren aanrijden, die werden gewogen. En als ze hun spullen op de markt verkocht hadden, werd de lege kar opnieuw gewogen. Zo wist men precies hoeveel ze afgeleverd hadden en bleef zich tot slot een paar uur in het café verpozen. De naam ‘De Vrachtwagen’ wordt voor de eerste maal genoemd in 1681 en bleef daarna bijna drie eeuwen aan het café verbonden. In 191 verkocht de toenmalige eigenaar A. van Nooten het café aan Adrianus Verschuren. Daarna werd het café ‘Boerke Verschuren’ genoemd. Toch bleef ook de naam De Vrachtwagen gehandhaafd.

Vermoedelijk heeft A. Verschuren het bekende uithangbord zoals op de oude foto’s te zien is met daarop een oude huifkar laten maken en aan de voorgevel opgehangen. Het bord is te zien op ansichtkaarten omstreeks 1910. Oorspronkelijk hing het bord boven de ingang van het café. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het pand opgeknapt en onder andere de gevels ontdaan van de pleisterlaag. Over dit pand kun je boeken vol schrijven!’ 

BOERKE VERSCHUREN NU

In de wijde omtrek staat ‘Boerke Verschuren’ bekend als dat bruisende café met die rijke historie, waar het tijdens de vele borreluurtjes goed vertoeven is. Achter de gevel van dit rustieke pand vind je meerdere vertrekken. Indrukwekkende ruimten, waar het verleden nog voelbaar is. Heden en verleden gaan in het café over tot een ongekende sfeer. Hier genieten de vele stamgasten en ‘toevallige’ passanten van een sfeer die zich nauwelijks laat beschrijven. ‘Boerke Verschuren’: dat moet je zelf ervaren.

ZAAL HUREN?

KIES EEN ZAAL

BOVENZAAL

ACHTERZAAL

BINNENTUIN

GRATIS OFFERTE